Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας

Σήμερα θα σας δείξω ένα ελαφρύ κέικ που αγαπώ και με έχει βγάλει ασπροπρόσωπη σε πολλά τραπέζια και επισκέψεις φίλων! 

κέικ σοκολάτας νηστίσιμο





cake without eggs and butter



νηστίσιμο κέικ σοκολάτασ

cake without eggs and butter

Όταν η πρώτη μου κόρη είχε εμφανίσει αλλεργία στο αβγό έψαχνα για ένα νόστιμο, ελαφρύ και νηστίσιμο κέικ προκειμένου να μην στερηθεί το κολατσιό αυτό στον παιδικό σταθμό που πήγαινε τότε (καθώς δεν μπορούσαν να φτιάχνουν ξεχωριστό κέικ χωρίς αβγό μόνο για ένα παιδάκι).
Τα χρόνια πέρασαν, η κόρη μου ξεπέρασε την αλλεργία στο αβγό αλλά η συνταγή αυτή παραμένει αγαπημένη μας για όλο το χρόνο και σίγουρα για την Σαρακοστή. Τη φτιάχνω συχνά και πραγματικά κανείς δεν πιστεύει ότι είναι κέικ χωρίς αβγό και βούτυρο. Αφήστε που αρέσει σε όλους και ειδικά αν προσθέσετε δίπλα μία μπάλα παγωτό (εκτός νηστείας βέβαια)!

κέικ χωρίς αυγά και βούτυρο

Η αρχική συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και μπορείτε να τη δείτε εδώ.
Πάμε να δούμε τα υλικά μας

3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.γ. backing powder
μισό φλ.κακάο
3/4 φλ. καλαμποκέλαιο
1 βανίλια
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
2/3 φλ. χυμό πορτοκαλιού
1 φλ. μαύρη ζάχαρη
1 κ.γλ. σόδα
1 + 1/2 κουτ. σούπας ξίδι
1 + 1/2 κουτ. σούπας κονιάκ
1 πρέζα αλάτι
1 φλ. χλιαρό νερό

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη μαύρη ζάχαρη, το καλαμποκέλαιο, το ξύδι, το κονιάκ, το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιών, τη βανίλια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν και να λιώσει η μαύρη ζάχαρη.
Διαλύουμε τη σόδα μέσα στον χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε αλλά επειδή το υγρό μείγμα αφρίζει το κάνουμε πάνω από το μπολ. Έπειτα προσθέτουμε το νερό. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το backing powder και το κακάο και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το κουτάλι χωρίς να παραδουλεύουμε το μείγμα μας. Αδειάζουμε το μείγμα σε ότι φόρμα μας αρέσει (εγώ προτίμησα πεταλούδες και λουλουδάκια) και ψήνουμε στο φούρνο στους 190 για περίπου 20 λεπτά.

cake without eggs and butter

Καλή μας όρεξη!

 (Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή των εικόνων και του κειμένου  χωρίς άδεια)

Ετικέτες